EEN KLEURRIJKE MIX //
Met plezier leef ik in een monumentaal klooster in Nijmegen, samen met een mooie groep mensen. Ik woon/werk hier in een prachtige ruime loft en heb deze ingericht met een mix van vintage, design, grafische patronen en… kleur, veel kleur. Een eclectisch interieur, zo kun je de stijl omschrijven die je hier ziet. Zelf zou ik niet snel een bepaalde stijl definiëren aan het geheel. Want achter bijna alle meubels, accessoires en prints zit een verhaal. Een pand vol historie en een interieur met een herinneringen dus.
Interieur styling
Graag houd ik me bezig met interieur styling. En waar kan ik dat beter doen dan in mijn eigen huis?! Juist. Het is éen grote speeltuin waar ik experimenteer met vormen, kleuren, materialen en accessoires. Urenlang kan ik door de kamer lopen en spullen verplaatsen of muren verven. Ik word er rustig van én raak erdoor geïnspireerd. Ieder zo zijn ding, de een gaat sporten of winkelen, ik fladder door mijn huis.
Samenleven
Ik woon dus in een voormalig klooster waar we met een groep mensen samenleven. Ieder heeft een eigen ruimte met zo zijn unieke kenmerken. Op slag verliefd was ik op de gigantische hoogte, de glas-in-lood ramen, de twee schouwen en meer monumentale elementen. Met de hoge ramen is het er heerlijk licht. Hier zie ik elke dag kansen om een unieke plek te creëren.
Wel zelf maar niet alleen
De keuze om in een pand te wonen met meerdere mensen is een bewuste geweest. Gezamenlijk dragen we zorg voor het gebouw en de vereniging. Dit vraagt om een investering in tijd, inzet, betrokkenheid en afstemming. Samen verantwoordelijk zijn voor een prettige leefomgeving is wat mij betreft een krachtige en leerzame manier om je helemaal thuis te voelen in je huis. Er is altijd wel iemand aanwezig voor een praatje of hulp. Zelfs als er geen direct contact is, merk je dat je niet alleen bent. Kortom: deze ruimte was nooit zo betekenisvol voor me geweest zonder deze woonconstructie.
Klussen als hobby
Wat meteen opviel was de enorme vide in het woongedeelte. Deze trof ik anders aan dan hoe je hem hier ziet, het was helemaal van hout. Degelijk en origineel in elkaar gezet door mijn voorgangster. Echter vond ik al dat prominente houtwerk wat teveel van het goede. Gelukkig was dat vrij eenvoudig op te lossen. Vele uren ben ik bezig geweest met verven. De keuze voor wit was een bewuste, zo is het een geheel met de muur en ontstaat er meer licht. Inmiddels (en dus anders dan op deze foto’s) heeft elke muur een kleur. Ik blijf bezig.
Diagonale lijnen
Omdat de vide schuin loopt en de trap een bocht heeft heb ik her en der diagonale accenten aangebracht in de ruimtes, zoals hier op de deur. Dat komt dan mooi terug. Elke lijn werkt verbindend, zoals hier met de schouw en de rugleuning van de bank. Met de ochtendzon versterken de lijnen elkaar nog meer, het glas-in-lood reflecteert dan (ook diagonaal) op de muur. Dat zijn prachtige cadeautjes die ik niet vooraf bedenk! Ook vind je deze lijnen terug in meerdere kleden die ik verspreid door de woning heb liggen.
Eén ruimte, meerdere functies
Om de eethoek optisch te scheiden van het zitgedeelte heb ik een groot vloerkleed neergelegd. De ronde tafel maakt het extra knus en de lamp daarboven reikt tot aan het plafond. De grijs/paarse muur zorgt voor warmte en accentueert de omlijsting van de schuifdeuren. Ook zie je deze kleur terug in het glas-in-lood.
Tweedehands
Ik heb er een handje van om spullen te verzamelen. Met name vazen. Wanneer ik een kringloopwinkel binnenloop scan ik direct of ik een vaas zie. Ook op rommelmarkten speur ik kraam voor kraam af naar potjes, vaasjes of ander klein spul. Een heerlijke bezigheid.
Ton-sur-ton
Ook tafels heb ik veel. Met een mix van kleine bijzettafels kan ik elke keer weer schuiven en veranderen. Voor een prikkie kun je tweedehands oude houten tafeltjes vinden. Ik geef ze ieder een unieke kleur om het zowel speels als een geheel te maken met de rest. Vaak hanteer ik ton-sur-ton kleuren, dus vanuit eenzelfde soort kleurenpalet. Zo is het speels met een serene rust over zich. Precies waar ik van houd.
Nét even anders
Zoals je rechts ziet heb ik een opvallende keuken. Ik koos voor een mosterdgele kleur om de boel wat te doorbreken. Ik vind het leuk als bepaalde items zoals een keuken of een trap een opvallend uiterlijk krijgen.
Het keukenblok was oud en vervallen. Ik heb de kastjes opgeschuurd en dik in de verf gezet. Ook de tegels heb ik geverfd. Daarop zitten muurstickers met driehoeken voor een leuk patroon. Het groen komt weer terug in de slaapkamer… De kastknoppen had ik al jarenlang in de la liggen, maar nooit een passende deur bij gevonden. Hier was dat ineens een match! Een feest om te ontdekken.
Persoonlijke herinneringen
De oranje accenten komen subtiel terug in onder andere mijn retro Philips citruspers. Deze hadden we in mijn ouderlijk huis ook en doet me keer op keer denken aan de verse sapjes die mama voor me perste.
De lijstjes zijn ook allemaal prints die me doen denken aan fijne momenten, aan vriendschap, familie, ontvangen cadeaus en vakanties. Ik breid mijn collectie steeds meer uit. Meer ervaringen, meer herinneringen!
Metaforen
Om de deur te laten wegvallen in het geheel heb ik deze niet helemaal geverfd. Deze is trouwens ingekort bij het bouwen van de vide. De omlijsting loopt door naar boven wat een hilarisch effect geeft als je boven staat. Zie volgende foto.
De vogelkooi heeft papa ooit gemaakt. Twee kitscherige vogels zitten erin waarvan de een al jarenlang op z’n kop hangt. Dat doet me eraan herinneren om dingen vanuit een ander perspectief te zien en dus laat ik die lekker zo hangen. Tja, ik haal overal wel inspiratie uit.
Spelen met hoogte (of laagte)
Hier zie je mijn ‘slaapkamer’. Wel geinig is dat ik er met mijn 1.69 lengte nét kan staan. Helemaal op maat dus. Het is heerlijk wakker worden hier. Zodra ik mijn bril opzet kijk ik naar mijn schilderijen, het glas-in-lood en door de ramen naar buiten. Doordat ik hoog slaap voelt het als een gescheiden ruimte.
Door de muur groen te maken zie je een mooi contrast met de gedeeltes boven en onder de vide. Ik heb gekozen voor een donkere kleur waar ik met de rug naartoe lig. Zo heb ik het donkere, knusse achter me en het lichte uitzicht voor me.
Er is meer…
Onlangs zat ik in de uitzending van Binnenstebuiten op de KRO-NCRV. Daar vertel ik over dit bijzondere gebouw en hoe het is om hier te wonen.
Nou, dit was het woongedeelte. En ik heb ook nog een werkgedeelte, die ik gebruik voor ontwerpwerk en haptotherapie. Een bericht hierover volgt later.
Lees mijn andere blogs voor meer interieur inspiratie.