Als haptotherapeut begeleid ik mensen met een persoonlijke hulpvraag. Met haptotherapie komen we via gewaarwordingen van het lichaam terecht bij het (h)erkennen van gevoelens, gedachten en gedrag. Ik ondersteun de ander in de zoektocht naar wat echt belangrijk is en help om stil te staan bij wat aandacht vraagt. Samen vertalen we dit naar het dagelijks leven.
Haptonomie – Waarover gaat het?
Haptonomie gaat over verbinding. Verbinding met jezelf en verbinding met je omgeving. We kijken altijd naar de context.
Wanneer benader je een haptotherapeut?
Het kan zijn dat je op een bepaald moment vastloopt of niet lekker in je vel zit; je lichamelijk en/of mentaal klachten ervaart. Of het idee hebt dat je niet vooruitkomt in bijvoorbeeld een relatie of werk. Misschien zijn klachten nog vaag, misschien glashelder.
Soms lukt het niet om daar zelf (over)zicht op te hebben. Het kan daarom goed zijn om dit te onderzoeken met een professionele begeleider, zodat je in een overzichtelijke setting kan onderzoeken waar het precies over gaat. Waarna je met opgedane inzichten zelf verder kunt in je eigen leefomgeving.
Contact maken met wat je voelt
Aandachtspunten kunnen zijn:
- Weten waar je voorkeuren liggen, kiezen
- Omgaan met ziekte of leven na herstel van een ziekteproces
- Omgaan met verlies en rouw
- Verantwoordelijkheid nemen (uit eigen keuze)
- Patronen van jezelf herkennen en weten welke behulpzaam voor je zijn en welke niet
- Omgaan met reacties van anderen
- Feedback geven, op een manier die bij jou past
- Lichaamssignalen opmerken en hier betekenis aan geven
- Authentiek tevoorschijn komen: dat wat je denkt en voelt komt overeen met wat je laat zien aan anderen
Dit zijn slechts een aantal kwaliteiten die bijdragen aan het ervaren dat je er mag zijn, authentiek jezelf. Dat je verbindingen aan kan gaan, met behoud van die authenticiteit. En zo kan omgaan met relaties, in welke vorm dan ook.
En dan nu naar de vorm…
In haptotherapie maken we gebruik van gesprekken, oefeningen en aanrakingen. Precies op maat, wat past bij je vraag of wens, op dat moment. Deze drie werkvormen maken het werken aan een hulpvraag een persoonlijk ontwikkelproces.
1. Gesprekken
Gesprekken vormen onderdeel van haptotherapie. Samen onderzoeken we wat de kern van de hulpvraag is en formuleren we concrete doelen.
2. Oefeningen
Soms helpt het om letterlijk van de stoel te komen en al doende te onderzoeken. Dit zorgt ervoor dat we niet gaan “praten over gevoel”, maar gaan ervaren. Dat kan letterlijk lucht en ruimte geven.
3. Aanraking
Aanraken is de meest wezenlijke vorm van communicatie. Bij een aanraking geeft ons lijf haarfijn aan wat goed doet en wat niet. Eigenlijk zegt ons lichaam ‘ja’ of ‘nee’ in dat contact. Helderder kan niet. Door hiermee vertrouwd te raken leer je signalen (h)erkennen en hier betekenis aan te geven. Dit bevordert het inzicht in wat goed voor je is en waar grenzen liggen.
4. Betekenisgeving
Bovenstaande werkvormen vullen elkaar aan en bieden mogelijkheden tot inzicht en groei. Samen zoeken we naar de betekenis voor jou in je dagelijkse leven.
Verschil haptonomie en haptotherapie
Haptotherapie is een professionele begeleidingsvorm die gebaseerd is op de haptonomie. Een haptotherapeut heeft een volledige beroepsopleiding gevolgd. Ik volgde de opleiding aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie. Het ITH is een erkend opleidingsinstituut.