Haptonomie is overal
Dagelijks heb je te maken met andere mensen. En ieder mens heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Een bonte verzameling van karakters en daarin ben ook jij uniek. We reageren allemaal op elkaar en dat levert ervaringen op; soms prettig, soms minder prettig. Haptonomie richt zich op contact tussen mensen en grenzen hierin.
We kijken voornamelijk naar het hier en nu. Hoe het komt dat jij je in bepaalde situaties niet prettig voelt en wat je doet in zo’n geval. Misschien kun je je vinger er nog niet op leggen; misschien weet je precies wanneer je grenzen ervaart, maar is hiermee omgaan nog lastig. In beide gevallen kun je dit onderzoeken. En dat hoef je niet alleen te doen.
Jij & ik & wij
Hoe heerlijk leef je als je je vrij kunt bewegen tussen andere mensen?!
- Aan kunt geven wat je prettig vindt en wat niet
- Verantwoordelijkheid neemt (uit eigen keuze)
- Patronen van jezelf (h)erkent en weet welke behulpzaam voor je zijn en welke niet
- Kunt omgaan met reacties van anderen
- Zelf feedback kunt geven, op een manier die bij jou past
- Emoties er mogen zijn
- Dat wat je denkt en/of voelt overeenkomt met wat je laat zien aan anderen
Dit zijn slechts een aantal kwaliteiten die bijdragen aan voelen dat je er mag zijn, precies zoals je bent. Hiermee leer je omgaan met relaties, in welke vorm dan ook.
Je lichaam als kompas
Om aan te kunnen geven wat je wilt moet je weten wat jou goed doet en wat niet. En soms lukt het niet om daar zelf (over)zicht op te hebben. Grote kans dat je steeds meer gaat bedenken wat je wilt en niet meer luistert naar je lichaam. En juist dat lijf ben jij van top tot teen. Terug naar de kern: jouw lijf vertelt je meer dan je denkt. En naar je lichaam luister je door te voelen. Staat voelen en denken los van elkaar? Welnee, jij bent éen geheel van beide. Het is de kunst om ze te laten samenwerken. Zo kun jij jouw koers bepalen in je leven.
Van mens tot mens
In haptotherapie kijken we dus naar jouw unieke eigenschappen. Het kan goed zijn dit te onderzoeken met een professionele begeleider, zodat je in een veilige setting kunt ontdekken en met de opgedane inzichten zelf verder kunt in je eigen omgeving.
We besteden aandacht aan voelen, denken en bewegen. Kijken wat jouw kwaliteiten zijn en waar mogelijkheden liggen om te groeien.
En dan nu naar de inhoud…
Oke, hoe dan?! In haptotherapie maken we gebruik van gesprekken, oefeningen en aanrakingen. Precies op maat voor jou.
Gesprek
Communicatie is altijd aanwezig in contact met anderen. Dat uit zich in verschillende vormen: verbaal en non-verbaal. We beginnen de begeleiding met een of meerdere gesprekken. Daarin wil ik je leren kennen vanuit verwondering. Wie ben jij, wat beweegt jou? Door excellent te luisteren help ik je bij de kern van je verhaal te komen en om overzicht te scheppen in wat er voor jou toe doet. Ik ben er en ik blijf.
Als ontwerper ben ik ruim 12 jaar bezig met het creëren van overzicht in complexe kwesties bij bedrijven en organisaties. Ik heb mij binnen dit vak ontwikkeld in onder andere taal en beeld. Deze kwaliteit kan ik ook toepassen in gesprekken met mensen, met menselijke vraagstukken. Dit benut ik dan ook in mijn begeleiding: Sommigen zijn eenmaal sterk in woorden, anderen denken in beelden. Met beide vormen kan ik uit de voeten in communicatie.
Oefeningen
We kunnen natuurlijk blijven praten over ervaringen en gevoelens; soms helpt het om letterlijk van je stoel te komen en al doende te onderzoeken. Samen doen we dit onderzoek stap voor stap, passend bij jouw hulpvraag en op jouw tempo.
Vanzelfsprekend roepen ervaringen dingen op, bij zowel jou als bij mij. Daarin laat ook ik mezelf zien. Zorgvuldig en transparant. Zo leren we elkaar verstaan.
Een oefening kan in vele vormen en dat maakt het voor mij een creatief proces.
Aanraking
Aanraking… huh…? Vaak krijg ik hier vragen over. We spreken binnen haptonomie over een bevestigende aanraking. Voelen dat je er mag zijn. Dat kan bijvoorbeeld een hand op de rug zijn.
Om je een idee hierbij te geven: Je huid is je grootste orgaan. Een aanraking is iets wezenlijks wat je al hebt ervaren nog voordat je kon lopen en praten. Je wordt geraakt en hierop reageert je lichaam, altijd. Jouw reactie op een aanraking is er een van je lijf, nog voordat je hoofd het overneemt. Eigenlijk zegt je lichaam ‘ja’ of ‘nee’ in dat contact. Dat uit zich op verschillende manieren. Je leert je hiervan bewust te worden én te kiezen hoe je ermee om gaat.
Deze drie werkvormen vullen elkaar aan en bieden mogelijkheden tot groei; Als jij lekker in je vel zit, heeft dit invloed op je mentale gesteldheid en dus op hoe vrij je je kunt bewegen. In verbinding met anderen en met behoud van jouw eigen ruimte.

Haptotherapeut
Op dit moment studeer ik nog voor haptotherapeut op het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH) in Nijmegen. Een fantastische vierjarige opleiding die ik dit jaar afrond. Hopelijk heb ik je in mijn verhaal alvast een beeld gegeven van wat haptonomische begeleiding inhoudt. Mocht je vragen hebben of op zoek zijn naar een haptotherapeut, stuur dan gerust een mail of google naar een begeleider bij jou in de buurt. Ik ben ook regelmatig op zoek naar ‘proef’personen om ervaring op te doen.
En dan nog dit…
Verschil haptonomie en haptotherapie
Haptotherapie is een professionele begeleidingsvorm die gebaseerd is op de haptonomie. Een haptotherapeut heeft een volledige beroepsopleiding gevolgd. Het ITH is een erkend opleidingsinstituut.