Home Ontwerp

Ontwerp

  whoisloes-binnenkijken-4

  Een eclectisch interieur, zo kun je de stijl omschrijven die je hier ziet. Ik heb mijn huis ingericht met een mix van vintage, design, grafische patronen en… kleur, veel kleur. Hoewel je dat tegenwoordig eclectisch kunt noemen, zou ik het zelf niet snel zo definiëren. Want achter bijna alle meubels, accessoires en prints zit wel een verhaal. Daarbij woon ik in een monument. Een huis met een ziel dus en een inrichting vol persoonlijke elementen.

  whoisloes-binnenkijken-9
  Als de zon schijnt kan ik heerlijk lezen in de vensterbank.

  Graag houd ik me bezig met interieur styling. En waar kan ik dat beter doen dan in mijn eigen huis?! Juist. Het is éen grote speeltuin waar ik experimenteer met vormen, kleuren, materialen en accessoires. Urenlang kan ik door de kamer lopen en spullen verplaatsen of muren verven. Ik word er rustig van én raak erdoor geïnspireerd. Ieder zo zijn ding, de een gaat sporten of winkelen, ik fladder door mijn huis.

  whoisloes-binnenkijken-10
  Vanaf de vide heb je weer een hele andere kijk op de ruimte en de spullen

  Ik woon in een voormalig klooster waar we met een groep mensen samenleven. Ieder heeft een eigen ruimte met zo zijn unieke kenmerken. Op slag verliefd was ik op de gigantische hoogte, de glas-in-lood ramen, de twee schouwen en meer monumentale elementen. Het oppervlak is groot, zo’n 85 vierkante meter. Met de hoge ramen is het er heerlijk licht. Hier zie ik elke dag kansen om een unieke plek te creëren.

  whoisloes-binnenkijken-1
  De extra woonlaag van de vide versterkt het knusse gevoel en doorbreekt speels de hoogte.

  Wat meteen opviel was de enorme vide in het woongedeelte. Deze trof ik anders aan dan hoe je hem hier ziet, het was helemaal van hout. Degelijk en origineel in elkaar gezet door mijn voorgangster. Echter vond ik al dat houtwerk wat teveel van het goede, het deed me denken aan een boomhut. Gelukkig was dat vrij eenvoudig op te lossen. Vele uren ben ik bezig geweest met verven. De keuze voor wit was een bewuste, zo is het een geheel met de muur en ontstaat er meer licht.

  whoisloes-binnenkijken-5
  Een knusse zithoek rondom het kleed en de schouw.

  Omdat de vide schuin loopt en de trap een bocht heeft heb ik her en der diagonale accenten aangebracht in de ruimtes, zoals hier op de deur. Dat komt dan mooi terug. Elke lijn werkt verbindend, zoals hier met de schouw en de rugleuning van de bank. Met de ochtendzon versterken de lijnen elkaar nog meer, het glas-in-lood reflecteert dan (ook diagonaal) op de muur. Dat zijn prachtige cadeautjes die ik niet vooraf bedenk! Ook vind je deze lijnen terug in meerdere kleden die ik verspreid door de woning heb liggen.

  whoisloes-binnenkijken-8
  Rechtsboven zie je een foto van mijn opa met zijn NSU’tje.

  Om de eethoek optisch te scheiden van het zitgedeelte heb ik een groot vloerkleed neergelegd. De ronde tafel maakt het extra knus en de lamp daarboven reikt tot aan het plafond. De grijs/paarse muur zorgt voor warmte en accentueert de omlijsting van de schuifdeuren. Ook zie je deze kleur terug in het glas-in-lood.

  whoisloes-binnenkijken-6
  Mijn verzameling vazen bij elkaar maken de inbouwkast als een schilderij.

  Ik heb er een handje van om spullen te verzamelen. Met name vazen. Wanneer ik een kringloopwinkel binnenloop scan ik direct of ik een vaas zie. Ook op rommelmarkten speur ik kraam voor kraam af naar potjes, vaasjes of ander klein spul. Een heerlijke bezigheid.

  whoisloes-binnenkijken-3
  Planten uitgestald op opgeknapte tafeltjes van de kringloop.

  Ook tafels heb ik veel. Met een mix van kleine bijzettafels kan ik elke keer weer schuiven en veranderen. Voor een prikkie kun je tweedehands oude houten tafeltjes vinden. Ik geef ze ieder een unieke kleur om het zowel speels als een geheel te maken met de rest. Vaak hanteer ik ton-sur-ton kleuren, dus vanuit eenzelfde soort kleurenpalet.

  whoisloes-binnenkijken-3
  Doorkijkje vanuit de woonkamer naar het werkgedeelte.

  Zoals je rechts ziet heb ik een opvallende keuken. Ik koos voor een mosterdgele kleur om de boel wat te doorbreken. Ik vind het leuk als bepaalde items zoals een keuken of een trap een opvallend uiterlijk krijgen. Het keukenblok was oud en vervallen. Ik heb de kastjes opgeschuurd en dik in de verf gezet. Ook de tegels heb ik geverfd. Daarop zitten muurstickers met driehoeken voor een leuk patroon. Het groen komt weer terug in de slaapkamer… De kastknoppen had ik al jarenlang in de la liggen, maar nooit een passende deur bij gevonden. Hier was dat ineens een match! Een feest om te ontdekken.

  whoisloes-binnenkijken-keuken-2
  Mosterdgeel voor de keuken en als accent in de werkruimte. Zo blijf je herkennen.

  De oranje accenten komen subtiel terug in onder andere mijn retro Philips citruspers. Deze hadden we in mijn ouderlijk huis ook en doet me keer op keer denken aan de verse sapjes die mama voor me perste.
  De lijstjes zijn ook allemaal prints die me doen denken aan fijne momenten, aan vriendschap, familie, ontvangen cadeaus en vakanties.

  whoisloes-binnenkijken-keuken-1
  Een bonte mix van oude en nieuwe spullen in de keuken.

  Om de deur te laten wegvallen in het geheel heb ik deze niet helemaal geverfd. Deze is trouwens ingekort bij het bouwen van de vide. De omlijsting loopt door naar boven wat een hilarisch effect geeft als je boven staat.
  De vogelkooi heeft papa ooit gemaakt. Twee kitscherige vogels zitten erin waarvan de een al jarenlang op z’n kop hangt. Dat doet me eraan herinneren om dingen vanuit een ander perspectief te zien en dus laat ik die lekker zo hangen. Tja, ik haal overal wel inspiratie uit.

  whoisloes-binnenkijken-slaapkamer
  De deur dus. Ingekort voor de vide en hop daar komt ‘ie uit de vloer! Hilarisch toch.

  Hier zie je mijn ‘slaapkamer’. Wel geinig is dat ik er met mijn 1.69 lengte nèt kan staan. Helemaal op maat dus. Het is heerlijk wakker worden hier. Zodra ik mijn bril opzet kijk ik naar mijn schilderijen, het glas-in-lood en door de ramen naar buiten. Doordat ik hoog slaap voelt het als een gescheiden ruimte.
  Door de muur groen te maken zie je een mooi contrast met het gedeelte boven en onder de vide. Ik heb gekozen voor een donkere kleur waar ik met de rug naartoe lig. Zo heb ik het donkere, knusse achter me en het lichte uitzicht voor me.

  Nou, dit was het woongedeelte. Hoop te zien he. En ik heb ook nog een werkgedeelte. Onlangs zat ik in de uitzending van Binnenstebuiten op de KRO-NCRV. Daar vertel ik over dit bijzondere gebouw en hoe het is om hier te wonen.

  Lees mijn andere blogs voor meer interieur inspiratie.