Mijn huis staat vol retro vazen. Je kunt het een verzameling noemen. Het zijn veelal West Germany vazen welke ik vond bij de kringloopwinkel. Ik heb deze vazen in alle kleuren en maten. Waarom het er zoveel zijn? Ik kan niet stoppen. Het is een sport om ze te vinden. En een genot om ze te mixen met elkaar. Ieder zo zijn hobby, toch? Hier een glimp van mijn mooie vazen collectie.
Retro vazen combineren met vintage meubels
Ik noem het retro vazen, misschien is vintage vazen beter. Ze zijn namelijk minimaal tweedehands en de meeste misschien wel derde-, vierde- of vijfdehands. De West Germany vazen herken je aan een signatuur: een tekst ‘West Germany of W. Germany’ plus vaak een cijfer aan de onderkant. Qua uitstraling hebben deze vazen vaak een kleurverloop, een (bijna grafisch) patroon en voelbaar reliëf. Ze zijn stevig en robuust. De bekendste merken onder West Germany keramiek zijn denk ik wel Scheurich en Bay. Deze vazen werden zo ongeveer vanaf 1950 gemaakt.
Wit en pastel
Niet alle retro vazen hebben kenmerkende bruine, groene of oranje kleuren. Zo heb ik ook wit West Germany keramiek. Deze kun je prima mixen met nieuwe, moderne vazen van bijvoorbeeld House Doctor (foto rechts) of van de Hema. Het vaasje links kocht ik bij kringloopwinkel Het Goed in Nijmegen voor zo’n € 3,95. Meer dan tien euro betaal ik er sowieso niet voor.
Bloemen boeket of verdelen
Het voordeel van zoveel vazen is dat ik maar een boeket hoef te kopen en deze kan splitsen en verdelen over al die retro vazen. Vind ik persoonlijk leuker dan alles in éen grote vaas te stoppen. Maar soms krijg je een geweldig boeket, zoals rechts. En dan ben ik blij dat ik óok grote exemplaren heb. Je vindt dergelijke vazen echt wel in webshops of op Marktplaats, maar het verrassingseffect dat het heeft als je er letterlijk tegenaan loopt, vind ik het allerleukst.
Het zit in de familie…
Of ik ook wel vazen verkoop? Ik check eerst bij mijn moeder of ze nog iets wil, voordat ik daaraan begin. Het is namelijk voorgekomen dat ik net een vaas naar de kringloop had gebracht, en een dag later mijn moeder een foto stuurde van haar nieuwe aanwinst van… jawel… diezelfde vaas. En dan ook echt die vaas van mij.
Ik heb dat oog voor mooi oud spul van geen vreemde, dus.